Aktuellt

Nytt från SAP

Vi har samlat alla de senaste uppdateringarna från SAP.

SAP lanserar sin egen AI-copilot Joule   

I september 2023 berättade SAP om planerna på att lansera Joule, en ”Copilot” baserad på generativ AI. Syftet är att stödja slutanvändare i att få sitt arbete gjort snabbare och driva bättre affärsresultat på ett säkert och kompatibelt sätt.  
 
Nu finns Joule tillgängligt i SAP:s SaaS Cloud ERP-erbjudande, men än så länge enbart inom SAP S/4HANA Cloud Public Edition och i en Early Adopter Care-fas (EAC) med start inom kort och i detta skede med ett begränsat antal platser. Vi återkommer med mer information.  

SAP satsar på hållbarhet och fortsätter att utveckla verktygen för det

I dessa dagar arbetar många företag hårt med sin CSRD-redovisning. Sedan tidigare finns SAP Sustainability Control Tower, som är en software-as-a-service-lösning utformad för att hjälpa företag att övervaka och hantera hur de presterar på hållbarhetsområdet.
 
Det gör det möjligt för organisationer att spåra, analysera och optimera sina hållbarhetsinitiativ, inklusive ESG-mått (miljö, socialt ansvar och styrning) och ger möjlighet att utveckla sin hållbarhetsrapportering till en löpande helhetsstyrning. Det ger insikter i realtid om hållbarhetsprestandan för en organisations verksamhet, leverantörer och produkter.  
 
Data kan hämtas från både SAP- och icke-SAP-system för att automatisera datainsamling och minska manuell datainmatning – allt i en enda källa. Med förbyggt innehåll baserat på de mest framträdande hållbarhetsstandarderna som GRI, WEF, TCFD, CSRD, EU:s taxonomi med mera blir det möjligt att upprätta en robust och granskningsbar ESG-rapportering. Detta gör det möjligt för användare att sätta hållbarhetsmål, övervaka framsteg och vidta korrigerande åtgärder för att säkerställa efterlevnad av regulatoriska krav och intressenternas förväntningar. 

Med SAP Sustainability Control Tower kan företag: 

  • Effektivisera sin datainsamling och hantering: Integrera registersystemen direkt i SAP Sustainability Control Tower för att eliminera fel, öka rapporteringshastigheten och förbättra verifieringskedjan. 
  • Förbättra hållbarhetsrapporteringen: Lösningen hjälper företag att generera hållbarhetsrapporter och upplysningar som är korrekta, transparenta och överensstämmer med lagstadgade krav och branschstandarder. 
  • Övervaka och analysera hållbarhetsdata: Lösningen ger insyn i en organisations hållbarhetsprestanda, vilket gör det möjligt för företag att identifiera förbättringsområden och vidta korrigerande åtgärder. 

Det är också möjligt att bedöma om verksamheter är i linje med EU:s taxonomi och ta fram rapporter över centrala KPI:er för att avgöra stödbehov och anpassning:  

  • Möjliggör en helhetsbild på EU:s taxonomirapportering genom delad användning av data   
  • Ger en kickstart av hanteringen och rapporteringen av EU:s taxonomidata med färdiga och anpassningsbara mallar
  • Kan förenkla EU:s taxonomiprocess med integration med SAP S/4HANA Cloud 
    Integrerar kunder och partners via API:er 
     
    Läs gärna mer här: SAP Sustainability Control Tower 


SAP har lanserat Green Token – en blockkedjebaserad spårbarhetskedja 
 
Som en del i hållbarhetsredovisningen, behöver olika intressenter veta produkternas ursprung och hållbarhet. SAP Green Token möjlliggör materiell spårbarhet och transparens genom segregering eller massbalansering, ”tokenisering” och en blockkedjebaserad spårbarhetskedja för efterlevnad av flera erkända standarder. Några av fördelarna är bl a att det är möjligt att:   

  • Samla in, generera och överföra deklarationer automatiskt 
  • Snabbare hanetring med konfigurationsbaserade deklarationsmallar 
  • Hantera deklarationer på flera nivåer, inklusive plats, anläggning och material 
  • Ta fram aktuella revisionsrapporter som uppfyller kraven i certifieringsstandarder 
  • Generera rapporter om råmaterialets ursprung, spårbarhet, materialförflyttning och nettosaldon 
  • Få en översikt över nuvarande och historiska saldon och fördelning av hållbarhetspåståenden 

Läs gärna mer här: SAP Green Token | Sustainability Tracking Software 

Kontakta mig om du vill höra mer om senaste uppdateringarna

Kontakta mig!
Dela med dig

Relaterat innehåll