Man slås omedelbart av användargränssnittet. Det är byggt för att du som användare ska kunna interagera med visualiserad data, utvinna ny kunskap och dela insikter med varandra, vare sig det handlar om försäljning, prognoser, säljstatistik eller lageromsättning.
Microsoft har satsat ordentligt på användarvänlighet, med lättöverskådiga datavisualiseringar och anpassningar som görs med enkla drag-and-drop-rörelser. Var och en snabbt kan snabbt skapa sina egna dashboards – instrumentpaneler – rapporter och presentationer.
Du har många alternativ att välja på när du ska visualisera din data, inte bara en palett av diagramtyper utan även finesser som storlek och färg på de olika datakategorierna. För att få fram den vy du vill ha kan du filtrera och sortera datan på det sätt som passar dig, ändra format och mycket annat. När du är klar med en rapport eller instrumentpanel kan du publicera den till utvalda kollegor som får en notifiering.
Power BI kan kopplas ihop med ett stort antal datakällor – däribland Excelfiler, Sales Force, Dynamics 365, Google Analytics och andra databaser och affärssystem – så att du får all data på samma ställe. Det gör att du kan kombinera utvald data från olika källor, till exempel säljdata från ett system och säljbudget från ett annat, och på så sätt få fram samband som kanske annars hade förbigåtts. I det här fallet är det berättigat att säga att din fantasi och kreativitet sätter gränserna.
Det faktum att Power BI är integrerat med Microsoftapplikationer som Teams och Share Point gör det lätt att inkludera den senaste datan i en presentation och snabbt dela nya grafer och diagram med kollegorna.
Ett tips: det finns en del användbara tutorials om Power BI på Youtube som rekommenderas. Det kan vara idé att ta en titt om du är nyfiken på hur Power BI fungerar, även om du inte är en användare.