Kunskap & Inspiration

Hur kan Power BI ge dig bättre insikter?

Power BI kopplar ihop skilda datakällor och visar all data på ett ställe i ett visuellt, interaktivt användargränssnitt. Det här kraftfulla verktyget gör det enkelt att skapa, konsumera och dela företagets data i form av beslutsunderlag, analyser och insikter.

Vad Power BI kan göra för dig

Power BI gör det enkelt att se till att var och en av dina kollegor har tillgång till den information de behöver. Verktyget gör det är lätt att dela insikter med varandra, vare sig det handlar om försäljning, prognoser, säljstatistik eller lageromsättning.

Med enkel drag-and-drop kan var och en snabbt skapa sina egna unika instrumentpaneler dashboards – med de rapporter och presentationer de behöver.

Genom att filtrera och sortera datan du vill se och anpassa visningsformatet får du fram den vy du vill ha.

Du kan bland annat välja mellan en uppsättning olika diagramtyper och ändra storlek och färg på de olika datakategorierna. När du är klar med en rapport eller instrumentpanel kan du dela den med dina utvalda kollegor som då får en notifiering.

Power BI:s fem beståndsdelar

Power BI består av fem komponenter:

  • Windowsapplikationen Power BI Desktop
  • Webbtjänsten Power BI Service
  • Mobilappen Power BI för Windows, iOS och Android
  • Power BI Report Builder för att skapa rapporter
  • Power BI Report Server – om rapporterna ska lagras on premise

Power BI kan kopplas ihop med ett stort antal datakällor – däribland Excelfiler, Sales Force, Dynamics, Google Analytics och andra databaser – så att du får all data på samma ställe.

Det gör att du kan kombinera utvald data från olika källor, till exempel säljdata från ett system och säljbudget från ett annat, och på så sätt få fram samband som kanske aldrig hade upptäckts annars. Din och dina kollegors fantasi och kreativitet sätter gränserna.

Power BI är integrerat med Microsoftapplikationer som Teams och Share Point, så att du direkt kan inkludera den senaste datan i en presentation eller dela nya grafer och diagram med kollegorna i mötet.

Om du behöver lagra rapporterna på företaget innanför brandväggen använder du Power BI Report Server. Om du i framtiden skulle bli redo att flytta över till molnet är det inga problem.

Olika roller, olika användning

Hur du använder Power BI beror på din roll i projektet eller teamet.

Du kanske främst är en datakonsument som använder Power BI-tjänsten för att studera rapporter och instrumentpaneler. Eller så arbetar du mycket med analys och använder Power BI Desktop eller Power BI Report Builder för att skapa rapporter och publicera dem i Power BI-tjänsten där dina kollegor kan se dem.

Är du säljare använder du säkert mobilappen en hel del för att hålla koll på försäljningsstatistiken och leadsdata.

Är du utvecklare använder du nog Power BI:s API:er för att skicka data till dataset eller för att bädda in instrumentpaneler och rapporter i dina egna anpassade applikationer.

Är du verksamhetschef har du stor fördel av Power BI Desktop som ger dig möjlighet att skapa rapporter för ditt team som visar kundengagemang eller lager- och tillverkningsförlopp i realtid. Allt på en instrumentpanel du skapat i Power BI-tjänsten. Varje månad kan du skapa en sidanpassad rapport över sändningsbara fakturor baserat på ett dataset i Power BI.

Starka skäl för Power BI

Så för att summera:

Power BI är ett smidigt, kostnadseffektivt och flexibelt verktyg som inte kräver något avancerat tekniskt kunnande att använda.

Det fungerar i din befintliga miljö eftersom du kan koppla in nästan vilka verktyg och datakällor som helst. Och självklart gör det informationen tillgänglig via både laptop och mobilen.

Vill du läsa mer om beslutsstöd? Då rekommenderar vi artikeln Data analytics – fyra hörnstenar för bättre beslut.

Robert Grahn,
Sales Director Microsoft Dynamics

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta mig!
Dela med dig

Relaterat innehåll

Transparent5x5px
Spela videoklipp