Kunskap & Inspiration

Vad är Power Apps?

Vad sägs om att kunna skapa smarta appar själv utan att behöva gå via IT-avdelningen? Appar som automatiserar och effektiviserar arbetet och kan ”skräddarsys” till varje teams verksamhet? I så fall har jag tre ord för dig: Microsoft Power Apps.

Vad sägs om att kunna skapa smarta appar själv utan att behöva gå via IT-avdelningen? Appar som automatiserar och effektiviserar arbetet och kan ”skräddarsys” till varje teams verksamhet? I så fall har jag tre ord för dig: Microsoft Power Apps.

Utveckla appar – utan utvecklare

I Microsofts utvecklingsverktyg Power Apps kan du och dina kollegor själva skapa, bygga, publicera och dela affärsapplikationer. Man behöver alltså inte skriva någon kod.

Det gör att det inte bara är IT-utvecklare som kan bygga appar – i princip kan alla göra det. Tänk dig vilken frihet! Att inte vara beroende av IT-avdelningen och anpassa appar efter dina egna och ditt teams behov. Vi pratar snabb app-utveckling och flexibilitet.

Digitalisera och automatisera arbetet

Med PowerApps kan du skapa appar för alla upptänkliga arbetsprocesser. Det kan till exempel vara en app som ger din ledningsgrupp eller ett av dina team tillgång till utvald visualiserad data att dela med varandra. Det kan vara en app för fältpersonal som behöver logga kundbesök och arbetsinsatser. Eller en app för bokning eller support för dina kunder. Fantasin sätter gränsen.

Apparna som skapas med Power Apps kopplas lätt till din affärsdata, oavsett om den lagras i den underliggande dataplattformen (Microsoft Dataverse) eller i olika datakällor online och lokalt, till exempel SharePoint, Microsoft 365, Dynamics 365 eller SQL Server.

Power Apps ger apparna alla funktioner för arbetsflöden och affärslogik du behöver för att kunna automatisera, digitalisera och förenkla arbetsprocesserna.

Och självklart kan det både vara appar för mobiler och surfplattor – och appar för webbläsare i datorer.

Lika enkelt som Powerpoint och Excel

Microsoft har gjort det användarvänligt och enkelt att bygga appar. Genom en drag-and-drop-funktion kan användaren smidigt lägga till textfält, bilder, videos och formulär.

Om du är van att skapa Powerpoint-presentationer eller jobba i Excel kommer du inte ha några problem med att bygga applikationer i Power Apps. Det är väldigt likt, och det är förstås ingen slump.

Med PowerApps kan man skapa tre sorters appar: canvasappar, modelldrivna appar och portalappar.

I Power Apps Studio bygger du så kallade canvasappar, där du målar upp ett användargränssnitt nästan exakt så som du vill och i samma app kan hämta, uppdatera och använda data från flera olika datakällor.

Med App designer kan du bygga så kallade modelldrivna appar, vilket innebär att du definierar en sitemap (karta över appen) och sen lägger till komponenterna. I Power Apps portals Studio skapar du så kallade portalappar, genom att lägga till och konfigurera webbsidor, komponenter, formulär och listor.

Att apparna dessutom är enkla att använda gör det också snabbt att komma igång med dem i verksamheten utan stora utbildningsinsatser.

Ingår i Dynamics och Office som en del av Power Platform

Power Apps ingår i Microsofts dataplattform Power Platform tillsammans med Power BI, Power Virtual Agents och Power Automate (det nya namnet på Microsoft Flow).

Power Platform är i sin tur byggt på samma grundplattform som Dynamics 365, nämligen Dataverse, och kräver därför ingen extra integration. Det innebär bland annat att om ni har Dynamics 365 och skapar appar i Power Apps, så kommer de att ”automatiskt” vara uppkopplade mot samma affärsdata som ert affärssystem.

Dessutom ingår Power Apps i Dynamics 365 och Office 365, så de som använder dessa system har redan vad de behöver för att börja skapa appar.

Power Platform är gjord för att automatisera arbetsuppgifter, bygga ett effektivt verksamhetsstöd och analysera data. Plattformen har jämförts med lego: vem som helst kan bygga. Ett demokratiskt och befriande verktyg för den som inte vill vara i händerna på IT-avdelningen.

Avslutningsvis ska det sägas att Power Apps inte bara är ett utvecklingsverktyg för den som inte kan koda. Ska det byggas mer avancerade appar passar det perfekt för erfarna utvecklare. Plattformen är skalbar och ger alla möjliga möjlighet att interagera med data och metadata, skapa anpassade appar och tillämpa affärslogik.

Möjligheterna är stora och de tekniska begränsningarna få.

Vill du veta mer om Power Apps?

Se en demo om Power Apps.

Eller hör av dig till oss!

Anna Andersson,
Applications Consultant

Vill du veta mer om hur du kan skapa smarta appar med Power Apps?

Hör av dig till mig!
Dela med dig

Relaterat innehåll

Transparent5x5px
Spela videoklipp