Kunskap & Inspiration

Framtidssäkra ert nya ERP-system – molnet ger fördelar

Det går inte att veta vad framtiden för med sig vare sig vi spår i kaffesump, stjärntecken eller affärsdata. Vad vi kan vara säkra på är att världen förändras i allt högre takt.

Om två år kommer ni antagligen att ha helt andra behov än idag, så när man kravställer sitt nya ERP-system gäller det att lyfta blicken och se bortom dagens behov. Det viktigaste är att det är så flexibelt och skalbart som möjligt, så att ni inte ersätter era gamla flaskhalsar med nya.

Så vad ska du tänka på?

Enkla uppgraderingar med rätt ERP-system

Hur enkelt är det att utveckla och uppgradera ERP-systemet? Om du väljer en molntjänst behöver du inte lägga tid och resurser på detta eftersom din IT-partner regelbundet utvecklar och uppdaterar ditt system med nya versioner och funktioner. Du lyfter bort risken att ni försummar systemet och kan räkna med att fortfarande ha den senaste tekniken och funktionerna om fem år.

ERP-systemets skalbarhet

Hur stora vill ni vara om fem år? Är det enkelt att skala upp systemets kapacitet gradvis, till exempel att lägga till nya användare? Oavsett i vilket land de arbetar? Med en molnlösning kan du enkelt utöka tjänsten allteftersom verksamheten expanderar. Ni ska i princip kunna lägga till en stor grupp användare med en knapptryckning. Betalningsmodellen är också viktig för skalbarheten; med en molnlösning ska du bara behöva betala för vad ni använder. Se till att det inte gömmer sig några ”tillväxttrösklar” som kräver stora investeringar.

Integration med andra system

Kommer systemet att kunna integreras med ”alla tänkbara” andra system och applikationer? Ni vet kanske inte vad ni kommer att behöva om ett par år, men tekniker som AI och maskininlärning är redan en realitet i flera branscher. Ett AI-system som lever på affärsdata behöver kunna integreras med ERP-systemet.

Välj en plattform med ett stort utbud

Undvik att fastna i en ond cirkel av anpassningar. De kan både vara dyrare att implementera och underhålla än du tror. Tänk plattform istället för specifika ERP-system och välj en stor plattformar med ett stort utbud, som Microsoft Dynamics 365 eller SAP. Då får du bra förutsättningar att kunna undvika dyra anpassningar och kan dra nytta av att den utvecklas för en stor kundbas och därför erbjuder ett stort utbud av nya funktioner i den senaste tekniken. De brukar ha en lanseringsplan med funktioner för alla möjliga delar av verksamheten, från marknadsföring och kundtjänst till leveranshantering och handel. Det ger dig en indikation på om systemtillverkaren ligger i framkant.

Tänk plattform snarare än ett specifikt system.

Daniel Falk, Affärsområdeschef SAP, Implema

Möjliggör nya, smarta arbetssätt

Kommer du och dina kollegor att få det stöd ni behöver för att kunna arbeta på de sätt ni vill? Kommer medarbetarna att resa mer eller arbeta mer på distans? I många branscher är trenden att arbeta mer i nätverk istället för bara med anställda på samma företag. För många är det en självklarhet att få tillgång till företagsinformation när som helst, var som helst och via vilken enhet som helst. Rätt vald molntjänst gör allt detta möjligt utan att behöva ladda ner och installera något på sin dator, bara det finns en uppkoppling. Underskatta heller inte betydelsen av ett attraktivt, användarvänligt gränssnitt. Det ökar medarbetarnas användande av ERP-systemets tjänster, deras effektivitet och inte minst arbetstillfredsställelse. Vilket förstås inte bara gynnar produktiviteten utan också företagets attraktivitet som arbetsgivare.

5 avgörande frågor om du funderar på att byta erpsystem
Dela med dig

Relaterat innehåll