Kundcase

Det skånska familjeägda företaget Bona ligger inte bara i framkant när det gäller golv utan även på avancerade it-lösningar där man exempelvis är tidigt ute med att satsa på de senaste produkterna från SAP. Bona grundades redan 1919 i Malmö och har i dagsläget dotterbolag och distributörer i närmare 100 länder.
Företag
Bona
Affärssystem
SAP S/4HANA
Bransch
Processtillverkning

SAP S/4HANA ett naturligt steg för globala trägolvexperten Bona.

Idag kommer vår största omsättning faktiskt från USA, säger Bonas it-chef Tomas Malmqvist

 I Bonas utbud ingår både proffsprodukter till golvslipare och industrier samt material som privatpersoner kan köpa för att underhålla sina egna trägolv.

Vi började med SAP 2010 och kör nu överallt förutom ett litet dotterbolag i Rumänien och en liten fabrik i Kina. Just nu kör vi på ERP men har börjat uppgraderingen till HANA där den första delen är databasbiten, berättar Tomas Malmqvist.

 SAP:s affärssystem S/4 HANA lanserades för ett år sedan och ännu så länge är det få svenska företag som kommit till skott med övergången till den nya plattformen.

Målet för Bona är att under året få S/4 HANA Finance på plats. Som partner i detta utrullningsarbete har Bona anlitat Implema som tidigare hjälpt ett par svenska bolag att rulla ut S/4 Hana.

Implema hör även till en exklusiv skara leverantörer som SAP certifierat för driftstjänster kring Hana, något som sker på Implemas driftscenter i Örebro.

Arbetet mot S/4 HANA inleds med att vi utvecklar en kopia på vårt produktionssystem och sedan migrerar detta till S/4 Finance i en så kallad sandbox-miljö.

Tomas Malmqvist beskriver en arbetsprocess där man kommer att testa och utvärdera SAP BusinessObjects Planning and Consolidation för att bland annat skapa en budget i det nya systemet.

I denna sandbox-miljö kommer Bona även att testa den mobila plattformen Fiori som gör det möjligt att komma åt det mesta via surfplattor och mobiler.

Fiori blir en krydda som kommer att göra det hela mer aptitligt när vi ska presentera det för våra ekonomer och andra användare, säger Tomas Malmqvist.

Han betonar dock att de flesta användare i början egentligen inte kommer att märka någon större skillnad.

Om man bortser från de mobila funktionerna kommer de flesta att fortsätta köra på samma gränssnitt. En viktig skillnad är dock att allt går så mycket snabbare eftersom man utnyttjar minnesdatabaser i stället för de gamla SQL-databaserna. Saker som förut kunde ta tio minuter går nu att göra på ett par sekunder.

Dela med dig

Fler kundcase