Aktuellt

Implema inleder långsiktigt samarbete med Hand in Hand – stödjer projekt Next Step

Nu inleder Implema ett samarbete med organisationen Hand in Hand Sweden, organisationen som bekämpar fattigdom med entreprenörskap och vars insatser gör konkret skillnad. Hittills har man hjälpt över fem miljoner entreprenörer. 

Hand in hand startades i början av 90-talet då lärarparet Olle och Gunnel Blomqvist kämpade för att utrota barnarbete i Indien. Barnen tvingades arbeta för att hjälpa till med försörjningen då föräldrarna sällan hade något jobb. En av huvudorsakerna när fattigdom biter sig fast är bristen på jobb och försörjning. Fokus blev därför att via utbildning och träning skapa jobb för föräldrarna så att barnen kunde gå i skolan. 

Bekämpar fattigdom med entreprenörsskap

Sedan dess har organisationen utvecklats, inte minst sedan f d industrimagnaten Percy Barnevik kom in som sponsor till organisationen. Förutom med tid och engagemang, har Percy Barnevik bidragit både ekonomiskt men också i att utveckla organisationen. Hans tro på individen ligger till grund för arbetsmodellen och hans utgångspunkt har varit att föra tankesätt från företagsvärlden in i biståndssektorn, bland annat med krav på effektivitet, resultat och uppföljning i arbetet mot fattigdom. 

Idag arbetar Hand in Hand med heltäckande utvecklingsprogram för entreprenörsträning, bekämpning av barnarbete, hälsa, innovation, demokrati och miljö. Insatser genomförs främst i Indien, Kenya, Tanzania, Zimbabwe och Afghanistan. Målgruppen är kvinnor och unga som lever på mindre än 3,20 dollar per dag som utbildas till och utvecklas som entreprenörer. Genom självhjälpsgrupper ger man dem kunskap, färdigheter och kapacitet att utvecklas som entreprenörer och därmed förbättra sina försörjningsmöjligheter och kunna kräva sina rättigheter. 

Visionen är en värld utan fattigdom och en hållbar framtid

Visionen är en värld där varje människa har kraft och förmåga att ta sig ur fattigdom och där kommande generationer kan utvecklas och bidra till en hållbar framtid. 

Med en stabilare inkomst, ett socialt skyddsnät och stärkt motståndskraft mot kriser kan människor börja ta makten över sitt liv och sin framtid – och inte minst att bidra till att utveckla sina lokalsamhällen på ett hållbart sätt.

Insatser som ger resultat 

Hittills har Hand in Hands insatser givit följande resultat: 
* 4,3 miljoner startade affärsverksamheter
* 6,2 miljoner skapade jobb
* 24 miljoner människor försörjda   

Implema stödjer projekt Next Step 

Implema har valt att inleda ett långsiktigt samarbete med Hand in Hand. Mer specifikt samarbetar vi kring projektet Next Step i Kenya. 

I Kenya råder hög arbetslöshet, särskilt bland unga. De formella jobben ligger på en konstant låg nivå. Vikten av fler framgångsrika små- och medelstora företag (SME) är därför avgörande för att skapa arbetstillfällen och försörjning för landets växande befolkning. 

Allra tuffast är det för mikroföretag som drivs av kvinnor och unga, som ofta har svårt att ta sig ifrån uppstartsfasen, vilket gör dem sårbara. De är ofta beroende av mannen i hushållet, som har kontroll över familjens ekonomi och tillgångar. Dessutom har de sällan kompetens att få sina mikroföretag att växa. 

Next Step är ett så kallat acceleratorprogram, dessutom med en ”digital spets”. Fokus är på att stödja redan ambitiösa kvinnliga och unga entreprenörer som är redo att ta nästa steg. Det gör man genom att öka deras kunskap om marknad och ekonomi, stötta dem i att skala upp sin verksamhet och förbättra tillgången på kapital. En viktig del är också ökad förståelse för digitala affärslösningar och plattformar. Kvinnor och unga riskerar annars ofta att hamna efter i den mycket snabba digitala utvecklingen.

”Hand in hand har ju många projekt och vi har valt Next step som verkligen är kopplat till det vi gör – entreprenörskap och digitalisering,” kommenterar Charlott Brask, Process & Quality Manager och ansvarig för hållbarhet på Implema.  

Målen för Next Step   

De förändringar man vill se inom ramen för Next Step är: 

* Ökad lönsamhet och hållbarhet hos företagen 
* Uppväxling från sårbara gräsrotsentreprenörer till stabila småföretagare 
* Ökad ekonomisk trygghet som gör att företagen kan växa, anställa fler och bidra till samhällsutvecklingen 
* Ökade nettoinkomster med cirka 100 USD/månad i företagen
* Stärkt motståndskraft hos företagen att stå emot kriser 
* Stärkt social och ekonomisk egenmakt hos kvinnor och unga entreprenörer 
* 1 000 projektdeltagare tränade i digitala plattformar och verktyg
* 1 000 deltagare har tillgång till finansiella tjänster  

Viktigt projekt för Implema 

För Implema känns detta som ett synnerligen viktigt projekt att stötta och som av flera skäl ligger oss varmt om hjärtat. Vi kommer att återkomma med jämna mellanrum och berätta hur projektet fortlöper, om konkreta insatser och resultat och om hur vårt engagemang ser ut. 

Läs gärna mer om Hand in Hand och Next Step här

Dela med dig

Relaterat innehåll