KRÖNIKA: Kommer AI ta ditt jobb? Inte om du är Prompt Engineer  

0.1
Kommer ai ta våra jobb?
 AI är fortsatt ett hett ämne och lär så förbli. Det är en lika revolutionerande och i grunden förändrande teknik som en gång ångkraft, elektricitet och datorer var när de kom. Inte minst nu med intåget av generativ AI.  

Kommer AI ta ditt jobb? AI har visserligen varit viktigt även tidigare, men har då verkat mer i bakgrunden. Vi har kunnat se det i t ex i kartappar, vid ansiktsigenkänning, i självkörande bilar och inom sjukvården, som stöd vid analyser och diagnoser. Men med generativ AI som inte bara analyserar, utan också skapar själv, har AI blivit och kommer att bli än mer påtaglig för gemene man. 

Mycket, inte minst i media, handlar nu om alla jobb som AI kan ersätta. Framför allt och inte minst gäller det s k traditionella ”kontorsjobb”. Prognoserna haglar – och siffrorna är slående. Till exempel förutspår Goldman Sachs att 300 miljoner jobb i världen kan automatiseras. Samtidigt planerar British Telecom att ersätta 10 000 personer, och IBM 8 000. Även Klarna ser effekterna – de räknar med att AI gör det möjligt att växa utan att behöva anställa fler.

På kort sikt kommer företag att kunna kapa stora kostnader genom automatisering. Men hur bör man egentligen tänka i det här läget? Vilka kommer att vara de långsiktiga vinnarna på detta skifte? Är det verkligen så enkelt som att ersätta människor med AI? Flera rapporter visar snarare på en annan väg – att företag bör använda människor där deras insatser gör verklig skillnad, och samtidigt låta tekniken förstärka deras arbete i stället för att ersätta dem. Det handlar alltså inte om att säga upp personal, utan om att ställa om. Men för att lyckas med det krävs att medarbetarna utvecklar nya färdigheter. Däremot kommer många verksamheter, precis som Klarna, kunna växa utan att behöva rekrytera nytt.  

En sak står klar – ”prompt engineering” kommer, åtminstone under överskådlig tid, att vara en mycket efterfrågad kompetens. Anledningen är att mycket inom generativ AI i grunden handlar om hur man formulerar frågor för att tekniken ska kunna leverera de mest träffsäkra och relevanta resultaten. För att lyckas med det krävs särskild kompetens – och här kliver prompt engineern in och tar en nyckelroll. Det är helt enkelt en person som vet hur man ställer rätt frågor och ger rätt kommandon för att få ut maximal nytta av AI:n.

På Implema höll vi för övrigt nyligen ett webinar om generativ AI och affärssystem – ett tillfälle jag hade förmånen att få leda. Under samtalet delade vi med oss av konkreta tips på hur man kan komma igång med generativ AI i praktiken, och inte minst hur man får med sig resten av organisationen på resan. Som en naturlig fortsättning vill jag därför passa på att lyfta fram fyra enkla tips igen:
 
1. Definiera ”Prompt engineering” som en viktig och nödvändig kompetens inför framtiden 
    Investera i att lära er detta. Omdefiniera er administrativa personal till prompt engineers.   
2. Se till att ha drivers för era olika AI-initiativ, dvs personer ansvariga för att initiativen    
    genomförs.  
3. Ha en dedikerad AI-budget avsedd för investeringar i kompetens och ”business cases”.  
4. Ta hjälp av en partner som kan hjälpa er med de tekniska bitarna.  
 
Men, framför allt, sätt igång! AI är här för att stanna – och ger otroligt många möjligheter!  
 
Pernilla Öhlén,  
Key Account Manager 

Dela med dig:

Relaterat innehåll