Aktuellt

”Jag älskar att lösa komplicerade problem åt kunden.”

Ibland är det de små tillfälligheterna som avgör. Om inte en studiekamrat hade fått honom att söka till Traineedagen hade han aldrig hamnat i det där långa, inspirerande samtalet med konsultchefen från Implema. Och han hade med stor sannolikhet aldrig blivit hans kollega direkt efter examen.

IMPLEMA PEOPLE

Simon Palmert

Det hade varit synd och skam, för på Implema fann Simon Palmert vad han inte visste att han sökte: en plats där han får ta sig an komplicerade problem och hitta lösningar. Gärna oväntade lösningar utanför boxen.

Anpassar affärssystem efter kundernas behov

Simon är nybliven utvecklingskonsult efter att ha tagit sig igenom de inledande stegen som trainee och juniorkonsult. Han arbetar med utveckling av Microsoft Dynamics 365 Finance and Supply Chain Management. I jobbet ingår bland annat att uppdatera kundernas miljö när Microsoft gör nya uppdateringar i molnet, något som numera sker var och varannan månad. Men framför allt brinner han för att hitta innovativa, smarta sätt att anpassa produkten till kundens behov. Ju svårare problem, desto bättre: ”Jag kan sitta i timmar och dagar och felsöka, testa och tänka, och till sist: jag har det!”

Efter dagens kraftprov börjar kvällsskiftet: en ettåring och en femåring. Inte konstigt att Simon packar ryggsäcken och ger sig ut i naturen så fort han får chansen för att finna lugnet. ”På sommaren odlar jag tomater, vinbär, krusbär och hallon för självhushåll och på hösten plockar vi svamp.”

Simon bor kvar i Vendelsö där han är född och uppväxt. Det ligger intill vidsträckta Tyresta nationalpark, så det är kanske ingen slump. 

Jag kan sitta i timmar och dagar och felsöka, testa och tänka, och till sist: jag har det!

Ett samtal var allt som behövdes 

Men hur gick det egentligen till när Simon hamnade på Implema?

Jag jobbade som barnskötare på en förskola och började plugga på Komvux parallellt, Java 1 och 2. Då upptäckte jag att jag faktiskt gillade utveckling. Det passade mitt analytiska sinne perfekt.”

Simon kände att han ville göra något annat och kom in på programmet Affärssystem och tjänstedesign på Stockholms Universitet som fokuserade på affärssystem. Samtidigt jobbade han extra som teknisk IT-support. ”Jag trodde det skulle vara mer utveckling av datasystem än vad det var, men affärssystembranschen verkade spännande.”

Sen hände det.

En studiekamrat fick honom att besöka Traineedagen. ”Faktum är att hon i princip tvingade mig att gå.” Det var när han letade efter sin kamrat som han sprang på konsultchefen från Implema. Deras samtal var så intressant att han skickade in en spontanansökan efteråt, trots att han aldrig hade tänkt jobba med just affärssystem.

Efter att ha blivit erbjuden en traineeplats började Simon på Implema och han slösade ingen tid: ”jag tog examen på fredag och började jobba på tisdagen därpå.”

Uppmuntrar initiativ

Simon upplever att Implema stöttar sina medarbetare och tillåter dem att testa nya lösningar och tänka utanför boxen. ”Det är väldigt förlåtande när saker går fel”.

Alla initiativ uppmuntras. ”Det är en väldigt platt organisation. Jag vet inte alltid folks titel och senioritet. Man kan kontakta vem som helst och veta att man får ett svar.”

Simon tycker att det märks att Implema är en utmanare i branschen som vill mycket, och som också investerar mycket. Konsulterna får jobba med de senaste teknologierna och komma med egna förslag. Ledningen lyssnar på konsulterna i alla nivåer eftersom de vet att det är de som sitter på detaljkunskapen.

”Som konsult känner du verkligen att du är en i teamet, samtidigt som du jobbar mycket över gränserna.”

Implemas unika sätt att arbeta, Implema Way, genomsyrar det mesta. ”Det är kortare projekt och fokus på att snabbt komma i drift med kundens system och tidigt börja skapa affärsvärde. Sen utvecklar vi lösningen successivt, trappsteg för trappsteg. Vi jobbar långsiktigt och utvecklar både våra kundrelationer och våra kunders system kontinuerligt.”

Som konsult känner du verkligen att du är en i teamet, samtidigt som du jobbar mycket över gränserna.

Lärt sig mycket på kort tid

På bara ett och ett halvt år har Simon redan hunnit arbeta med mer än fem olika kunder och provat på olika typer av uppdrag och verktyg. Variationen har gjort hans inlärningskurva brant. Han har märkt att större konsultföretag ofta har långa projekt och visserligen kan bygga upp en viss specialiserad kompetens, men lätt snöar in på ett område och därför tappar en del av den teknologiska utvecklingen. På Implema kan han hela tiden hjälpa kunden att prova nya produkter.

Han har upptäckt att många av svaren på kundernas problem finns i Dynamics och inom Microsoftfamiljen. Dagens produkter eliminerar behovet av tunga anpassningar.

En sak jag lärt mig är att hejda mig och fundera över om sättet kunden först vill ha något implementerat på verkligen är det bästa. Går det att lösa en anpassning med hjälp av standardprodukter sparar man ofta tid och pengar och får en produkt som är enklare att underhålla.

Namn: Simon Palmert
Titel: Application Developer Consultant
Fritid: Barnen, vandra i naturen, odling
Uppväxt: Vendelsö, söder om Stockholm

Vill du veta mer om vilka möjligheter det finns på Implema?

Varmt välkommen att kontakta mig
Dela med dig

Relaterat innehåll