Aktuellt

”Traineeprogrammet var en utmärkt språngbräda in i arbetslivet.”

Erik jobbar som konsult i ett stort internationellt projekt där han får implementera SAP-lösningar och anpassa dem efter kundens behov Implemas traineeprogram som han gick för knappt ett år sedan visade sig vara en riktig språngbräda in i arbetslivet. Mentorskapet och den starka sammanhållningen var det som gjorde allra störst intryck.

Implema Trainee

Erik Larsson

Erik växte upp i Lerum och sökte tidigt nya upplevelser, som jobbet på Liseberg om somrarna eller det som skidlärare i Trysil om vintrarna. En tid var han volontär på en fritidsgård i Tanzania för barn som inte gick i skolan. ”Det gav mig lite perspektiv på hur bra vi har det här hemma.”

Ville arbeta med flöden och processer

Det var när han läste maskinteknik med inriktning på logistik och supply chain management han fick upp ögonen för logistik. Han tyckte att maskinteknik var för detaljinriktat och ville jobba mer övergripande med flöden och processer, gärna flöden av varor, information eller pengar. Samtidigt var det uppenbart att digitalisering var framtiden. Kombinationen digitalisering och logistik lät därför lockande.

En dag höll en konsult på Implema en entusiastisk presentation om Implema och traineedagen på Linköpings universitet, som Implema samarbetar med. Entusiasmen smittade av sig och snart hade Erik anmält sig till traineeprogrammet.

Internationellt projekt efter 6 månader

För Erik började programmet en vecka efter examen. Efter halva programmet fick han sin första större uppgift, ett fiktivt case baserat på ett av Implemas verkliga kundcase. I grupper om 5–6 personer tog de sig an en mängd dokumentation som beskrev kunden som organisation, dess utmaningar och vilka krav och önskemål som ställdes på det nya systemet. Sedan mappade de kraven och önskemålen mot funktioner i SAP för att se hur de kunde mötas. Det gällde bland annat att identifiera de mest kritiska och viktigaste processerna för att kunna trycka extra på dem i nästa steg när de presenterade lösningen i en demo för alla chefer på Implema som spelade kunden. Förutom lösningen gällde det att sälja in Implema.

”Det påminde om ett exjobb. Lite nervöst men samtidigt mycket nyttigt. Vi fick använda det vi hade lärt oss, öva torrsim i säker miljö och få feedback direkt.

Jag kände att jag fick ta ansvar och göra genomtänkta arbetsuppgifter. Finns det en lucka är det mycket upp till en själv att fylla den.

Efter en tid fick han delta i arbetet med ett stort läkemedelsföretag, Fujifilm Diosynth Biotechnologies. Han fick snart förtroende att vara med under en workshop hos kunden, som han förberedde bland annat genom att sätta upp systemet SAP S/4 HANA för en demo. Det gällde att se till att allt betedde sig som det skulle, från orderprocessen och att det fanns varor i lager till att systemet innehöll data om material, resurser, lagerplatser och operationer som kunden använde. Allt för att de skulle känna igen sig och hänga med.

En senior konsult höll sen i workshopen medan Erik satt med och tog till sig kunskapen. ”Jag kände att jag fick ta ansvar och göra välgenomtänkta arbetsuppgifter. Finns det en lucka är det mycket upp till en själv att fylla den. Ett nyttigt mindset som passar mina egna ambitioner. Dessutom finns det ett gott stöd och stort förtroende från mina mer erfarna kollegor – vilket givetvis är betydelsefullt i mitt arbete.”

Eriks arbetsuppgifter har berott på vilken fas projektet befinner sig i. Till en början handlade det mer om att sätta upp och konfigurera systemet och sätta upp systemdemos baserade på kundens processer. Sen gällde det att iterera fram en lagerlösning och under våren hjälpte han till med att hjälpa kunden förstå vilken masterdata som skulle flyttas över till det nya systemet. Nu är det mycket fokus på att säkerställa dokumentation och spårbarhet.

Hittills har Erik arbetat heltid med det stora projektet för läkemedelsföretaget, men det har varit en variationsrik tid full av nya upplevelser.

När det nya systemet rullades ut på en fabrik i England och USA fick han åka till North Carolina i två veckor. ”Det var väldigt kul att få ett sådant förtroende så tidigt. Motiverande och inspirerande. Det ger en helt annan förståelse att vara på plats och se hur det är i verkligheten.

Det var väldigt kul att få ett sådant förtroende så tidigt.

För bara ett år sen var han trainee och nu arbetar han internationellt med tyska och amerikanska konsultföretag. Han gillar resorna, att träffa människor, att komma ut och se verksamheten.

”Man märker av kulturskillnaderna,” säger Erik. ”Projektet handlar mycket om att samarbeta över gränserna.”

Erik tror att fler konsultbolag kommer att ta efter Implemas arbetssätt: att hålla sig till standardlösningar, göra snabba implementeringar och iterera fram en lösning som utgår från verksamheten, istället för att göra tvärtom. Nu när utvecklingen går mot ”molnet” blir det ännu viktigare.

Arbetar med sin mentor

Erik tycker att traineeprogrammet givit honom en bra grund, dels vad gäller SAP och dess olika moduler, dels i konsultmannaskap. Den två dagar långa utbildningen i presentationsteknik tycker han också var väldigt bra.

Men mentorskapet är något som betytt extra mycket för hans utveckling.  

Han fick väldigt bra kontakt med den seniora konsult som utsågs till hans mentor, och de lärde snart känna varandra väl. ”Jag fick mycket värdefull hjälp i början och kom på så sätt med i projektet, så det är mycket min mentors förtjänst att jag fick mitt första projekt som dessutom blivit en utmärkt start på min karriär hos Implema.”

Det gör mycket att ha en förebild att ta rygg på. Att sitta med på kundmöten är väldigt lärorikt.

De har fortsatt att hålla kontakten och arbetar till och med i samma projekt. ”Det gör mycket att ha en förebild att ta rygg på. Jag har varit med på en hel del kundmöten vid det här laget, vilket har lärt mig massor.”

Sammanhållningen på Implema har också haft stor betydelse för mig. Jag trodde att det kanske skulle kännas ensamt att vara ny, men så var det inte alls. Vår grupp med 13 trainees umgicks mycket och jag fick många nya kompisar. Idag är vi utspridda på olika kontor i landet men vi hörs av och ses på kickoffer bland annat.

Avslutningsvis, det bästa med Implema?

Det sociala, blandningen av juniora och seniora konsulter som ingår i teamet. Alla tar sig verkligen tid att hjälpa varandra och dela med sig av sina kunskaper.

Dela med dig

Relaterat innehåll