Aktuellt

”Jag har alltid varit intresserad av förändringsprocesser.”

Implema finns i hela Sverige – i Smålands djupa skogar till exempel. Pär är smålänningen som gjort karriär inom Supply Chain Management – flödet av pengar och varor i ett företag – och blivit en av de mer erfarna Microsoft Dynamics-konsulterna på området. Sedan 2016 jobbar han som konsult och lösningsarkitekt på Implema med inriktning på Microsoft Dynamics 365 Supply Chain. I Jönköping naturligtvis.

IMPLEMA INSPIRED

PÄR HANSSON

Något som engagerar Pär lite extra är metodiken Project Readiness. Det går ut på att säkerställa att ett implementationsprojekt blir framgångsrikt innan det startar genom att klargöra kundens processer, resurser och ansvar, kvaliteten på masterdatan och projektmålen. ”På så sätt minskar man projektrisken, sparar tid och gör det lättare att komma igång snabbt med implementationen.”

När Pär behöver koppla av är det inte omöjligt att han kan påträffas i garaget mekande med en motorcykel av äldre årgång – just nu sköter han om en Yamaha landsvägsmodell från 1975.

Men hur började det hela?

Supply chain hela vägen

Pär växte upp i lilla samhället Smålandsstenar. Militärtjänsten gjorde han på K4 i Karlsborg. När han sen började arbeta var det faktiskt inom supply chain, som skulle komma att bli en röd tråd genom hans karriär. Det var roller inom produktion, planering, kvalitetskontroll och LEAN production, och en hel del förändringsprojekt. Branscherna varierade från möbler och plastindustri till telekom.

Det gav mig en praktisk erfarenhet som senare har gjort det lättare att förstå en verksamhet.

Det väckte också en nyfikenhet på ERP-system och hur det kan effektivisera en verksamhet.

Vid millenieskiftet tog han klivet över till IT-branschen genom att hoppa på ett jobb som IT-konsult på IFS. Men det var inte någon vurm för teknik som drev honom. ”Jag hade inget IT-intresse i grunden. Det jag var intresserad av var förändringsprocesser.”

På IFS fick han jobba med stora kunder – en var SAAB – och hann arbeta med produktion, kostnadsanalys (costing) och partnerutbildningar. Han reste mycket i tjänsten och var borta 2-3 veckor i taget i länder som Tyskland, Kina och Saudiarabien. ”Det var väldigt roligt, framför allt att få uppleva så olika kulturer på nära håll.”

2004 gick han över till ett annat konsultföretag där han fick ge sig i kast med det som idag heter Microsoft Dynamics 365 Supply Chain. Han hann vara projektledare, lösningsansvarig, konsultchef och pre-sales konsult. ”Jag växlade mellan expertroller och linjeroller, en balans jag uppskattar. Det är roligt och utvecklande att få båda perspektiven.”

Jag hade inget IT-intresse i grunden. Det jag var intresserad av var förändringsprocesser.

Men till sist blev det alltså Implema.

Jag hade följt dem i några år, då höll de bara på med SAP. Jag var fascinerad av deras speciella arbetssätt, och när vi förlorade ett uppdrag till Implema såg jag att de fick bra effekter direkt. De försökte inte göra allt på en gång som många andra konsultbolag. Jag blev nyfiken: hur gjorde de detta?

När Implema sen blev partner till Microsoft såg Pär en öppning.

Kollegor att utvecklas tillsammans med

Så vad är det som är så speciellt med Implema?

”Hur vi säljer in projekten och hur vi levererar dem. Självklart också kulturen och sättet att arbeta. Och så har vi kul i våra projekt – man måste skratta också.” Pär nämner att han har haft två ”go live-kunder” som han aldrig träffat i verkliga livet, med det blev ändå riktigt bra stämning på Teams.

Med kulturen menar han bland annat vanan att ge kunden ett alternativ istället för flera, som är vanligt i konsultbranschen. Om man lägger över ett svårt beslut på kunden utan att guida kan det leda till handlingsförlamning, försinka projektstarten och leda till ödesdigra val. Till Implemas signum hör att komma igång snabbt. ”Självklart kan vi också ha fel ibland, och då gäller det bara att vara prestigelös och snabbt kunna byta riktning. Det kräver transparens, öppenhet och lyhördhet.”

”Vi är långt ifrån störst. Men vi är bäst.”

Genom att Implema arbetar i korta projektsteg och kan korrigera efter varje steg minimeras riskerna. ”Det är värre att låta kunden försöka fatta ett beslut utan att guida dem än att ibland ta ett felaktigt beslut.”

Det här är en central del av Implemas sätt att arbeta, Implema Way, som skulle kunna summeras med orden standard istället för anpassningar, att guida kunderna så att de uppnår största möjliga affärsnytta och – inte minst – snabb implementering i små steg.

Pär uppskattar också den snabba beslutsgången och att få jobba i team där 4-5 medarbetare kan ha liknande erfarenhet. Han menar att andra konsultbolag kanske bara har en person med en viss kompetens medan det ofta finns flera på Implema. Att Implemas ägare har en ERP-bakgrund och är aktivt involverade i implementationerna hjälper också.

Han trivs verkligen, inte minst med medarbetarna, ”kollegor att utvecklas tillsammans med.” Han hade gärna jobbat mer IRL med dem under pandemin och har saknat den mänskliga kontakten överlag, van som han är att vara ute 2-3 dagar i veckan hos kunder. ”Men nu börjar det vända, det blir fler fysiska träffar.”

Det är inte utan att man anar en viss stolthet: ”Med ödmjukhet sagt: vi är långt ifrån störst, men vi är bäst”.

Namn: Pär Hansson
Titel: Business Consultant, Solution Architect Microsoft Dynamics 365 Supply Chain
Fritid: Spela padel och renovera vintage-motorcyklar
Uppväxt: Tenhult utanför Jönköping

Vill du veta mer om vilka möjligheter det finns på Implema?

Varmt välkommen att kontakta mig!
Dela med dig

Relaterat innehåll