Aktuellt

Från trainee till rektor för Implemas traineeprogram

Möt applikationskonsulten Jonas Anger och hör om hans resa från trainee till såväl erfaren konsult som huvudrektor för Implemas traineeprogram.

Implema Inspired

Jonas Anger

Jonas Anger började på Implema som trainee för 12 år sedan. Idag arbetar han som konsult med CRM-applikationer och logistiklösningar. Dessutom är han huvudrektor för Implemas traineeprogram – cirkeln är sluten.

”Jag har sökt ett jobb i mitt liv – det var hit till Implema, via Traineeprogrammet 2010 och jag kan inte se mig själv jobba någon annanstans”. Skälet till att Jonas fortsatt sin karriär hos Implema ligger i företagskulturen – här finns en arbetsplats som låter de anställda vara sig själva. Oavsett vem man är, vad man vill göra, hur man vill göra det finns utrymme för alla att göra det de tycker om – men ändå som ett lag.

Här berättar Jonas om sina erfarenheter, från trainee till erfaren konsult.

Konsult och rektor för traineeprogrammet

Jonas arbete går både ut på att driva försäljning och att anpassa säljstödsystem till kundernas behov och processer. ”Att förbättra kundernas verksamhet och se dem bli nöjda är väldigt givande. Go-live fasen är allra roligast.” Som rektor för traineeprogrammet har han hjälp av inte mindre än tre studierektorer, inriktade på varsitt affärsområde: SAP, Microsoft och Integration.

Men vi tar det från början. För den som söker traineeprogrammet och går vidare väntar ett antal intervjuer, tester och samtal med chefer. De antagna genomgår sedan en 6 månader lång utbildning från juni fram till diplomeringen i november. Sen programmet startade 2004 har totalt 109 trainees antagits. 2022 var kullen rekordstor, 21 personer varav 8 tjejer. ”Det ligger lite över vårt snitt så det går åt rätt håll.”

Konsultmannaskap – the Implema Way

Traineeprogrammet består något förenklat av två delar.

Under de första fyra veckorna får traineerna först lära känna Implema. De lär sig också konsultmannaskap, vilket inkluderar Implemas speciella sätt att arbeta och förhålla sig till kunduppdrag, Implema Way. ”De flesta som kommer med i programmet är proaktiva och initiativtagande till sin natur.” Det är viktigt att man tar tag i saker och inte väntar på instruktioner. Samtidigt är det teamarbete som gäller. ”Vi brukar prata om att vara ödmjukt framåtlutad.”

En översikt över de tre affärsområdena och de olika systemen står också på menyn.
I programmets andra del delas traineerna upp för att de ska få praktisk erfarenhet från det affärsområde där de kommer att arbeta och lära sig ”sitt” system.

Vi brukar prata om att vara ödmjukt framåtlutad.

Träffar medarbetare från hela företaget

Programmet är upplagt så att alla trainees ska få en bra dialog med organisationen, träffa representanter från alla delar av Implema och känna sig välkomna och taggade. Seniora konsulter delar med sig av sina erfarenheter. Chefer med olika ansvarsområden berättar om sitt perspektiv. Allt för att deltagarna ska förstå hur bolaget fungerar och kunna stötta varandra.

Alla tilldelas en fadder och en mentor. Faddern tar hand om dem i början hjälper dem tillrätta på företaget. Mentorn är en senior person som kan vara yrkesmässigt bollplank och ge vägledning. Hur man träffas bestämmer man själv – över lunch, middag eller i möten.

”Det har funkat bra. Man behöver inte sitta på frågorna när det är enkelt att ta upp dem med en erfaren person som ofta kan besvara dem.”

Rent konkret är det mycket workshops. Några dagars ledarskapsutbildning ingår, liksom presentationsteknik där man bland annat både lär sig bemästra digitala workshops via Teams och fysiskt. Kundkommunikation står också på agendan.

Får tidigt ta ansvar

Traineeprogrammet har utvecklats och blivit längre sen Jonas var trainee. Han minns att alla i hans årskull kom från universitetet. Fyra av dem är kvar på Implema tolv år senare. Det tog bara två, tre månader innan Jonas fick göra något praktiskt i ett system såsom att sätta upp företagsstrukturer inför utrullningen hos ett dotterbolag till en av våra kunder. Självklart under uppsikt och med handledning, men ändå.

Att få förtroende så tidigt var både skrämmande och kul.

Jonas minns att istället för att tilldelas detaljerade arbetsuppgifter från sina äldre kollegor, bad man honom prata med kunden om något de behövde hjälp med. ”Att få förtroende så tidigt var både skrämmande och kul.”

Implemas trainees kan få alla möjliga uppgifter, från att delta i en systemutrullning till olika eftermarknadsuppdrag, till exempel att gräva i en supportfråga. Det kan också vara att driva en intern fråga, som att ta fram en klimatpolicy. Ibland händer det att en trainee rycks ur programmet för att arbeta i ett kundprojekt. Ut i verkligheten direkt. Men aldrig helt på egen hand, det finns alltid någon att luta sig mot.

Efter diplomeringen blir traineen juniorkonsult och kan förvänta sig allt fler kundkontakter, kunduppdrag och allt större ansvar. Alla trainees får en grundlön från dag ett och ersättningen ökar sen stegvis enligt en så kallad konsulttrappa.

Gemenskapen är oslagbar

Det med traineeprogrammet Jonas själv har haft störst nytta av var att lära sig konsultmannaskapet och snabbt få en bild av vad det innebär att vara konsult på Implema: att vara proaktiv, ta ansvar och lyssna på kunden.

Det var också värdefullt för Jonas att lära sig förstå kundernas affärsprocesser och hur de kan förbättras med hjälp av system som verktyg.

Här finns en oöverträffad atmosfär, alla hjälper alla, det finns inga öar.

Hur är det då att vara trainee och junior konsult på Implema?

Det finns inget hierarkiskt tänkande, inget filter mellan dig och kunden, inga interna back-officeavdelning där juniorerna får skriva rapporter åt de seniora konsulterna.” Det är inte heller någon ”vi och dom-känsla”, man blir ett team med kunden.

Jonas vill också lyfta möjligheten att påverka. Han gillar att prata med folk – att utbilda och övertyga tycker han är roligare än affärssystem. ”På Implema har jag fått skapa min egen roll utifrån mina förutsättningar, bygga en karriär som passar mig.”

Och, avslutningsvis, det bästa med traineeprogrammet?

Gemenskapen. Att bli en del av ett team. Kollegorna är nog de bästa som finns. Här finns en oöverträffad atmosfär, alla hjälper alla, det finns inga öar. Det finns ett otroligt driv i hela bolaget.”
Implemas värdeerbjudande till anställda – mod, relationer och utveckling – stämmer bra med hur Jonas upplever sina kollegor i stort: ”Ett framåt, modigt och roligt gäng.”Det är sannolikt därför 50% av alla våra traineer, sedan vi började med traineeprogrammet 2004 fortfarande är kvar i bolaget.

Ytterligare information om vårt traineeprogram och hur du ansöker bland annat hittar du här!

Relaterat innehåll