Aktuellt

Därför stöttar Implema acceleratorsprogram med digital spets i Kenya

Implema har inlett ett samarbete med organisationen Hand in Hand Sweden, organisationen som bekämpar fattigdom med entreprenörskap och vars insatser verkligen gör konkret skillnad. Hittills har man hjälpt över fem miljoner entreprenörer. Ansvarig från Implemas sida är Charlott Brask, Process & Quality Manager och ansvarig för hållbarhet på Implema.


Hallå där, Charlott Brask, Implema har inlett ett samarbete med Hand in Hand kring projekt Next Step, hur kommer det sig?

Ja, det stämmer. Det är jätteroligt att samarbetet nu är igång. För oss är det ett viktigt strategiskt steg och en del i vårt hållbarhetsarbete. Helt i linje med vårt engagemang för hållbarhet och samhällsansvar, vilket sträcker sig utanför Implemas gränser.

Vad är Next Step?


Next Step är ett så kallat acceleratorprogram med en ”digital spets”, i Kenya. Fokus är på att stödja kvinnliga och unga entreprenörer att få sina mikroföretag att växa, så att de sen kan anställa fler och bidra till samhällsutvecklingen. Det gör man genom att utbilda dem i marknadsföring och ekonomi, stötta dem i att skala upp sin verksamhet och förbättra tillgången på kapital. En viktig del är också att ge dem ökad kunskap om digitala affärslösningar och plattformar.

Vikten av fler framgångsrika små- och medelstora företag i Kenya är avgörande. Därigenom skapas arbetstillfällen och försörjning för landets växande befolkning och är därmed viktigt för att bekämpa fattigdomen i Kenya. Här har Next Step visat sig vara väldigt framgångsrikt.


Hur landade vi i stödja just det här projektet?

Beslutet att samarbeta med just Hand in Hand och att stödja Next Step föregicks av ett omfattande internt arbete, där olika organisationer och initiativ utvärderades. Till slut landade vi i Hand in Hand. De har många olika projekt och vi har valt Next Step, som verkligen är kopplat till det vi gör och frågor vi brinner för – entreprenörskap och digitalisering. För Implema känns detta som ett synnerligen viktigt projekt att stötta och som av flera skäl ligger oss varmt om hjärtat.


Hur, mer konkret, ser samarbetet ut?

Än så längehandlar det om att vi donerar pengar. Nu i julas, till exempel, valde vi att inte skicka julkort och ge julklappar till kunder och medarbetare. Julklappen från oss alla blev istället att vi gav motsvarande summa till Next Step.

Vi kommer att följa projektet noga och sen framåt får vi se hur samarbetet utvecklar sig.  


Vad är annars Hand in Hand för organisation? Är det inte den som tidigare industrimagnaten Percy Barnevik var engagerad i?
 

Jo, det stämmer att Percy Barnevik har varit mycket involverad och engagerad i organisationen. Hand in hand startades dock av lärarparet Olle och Gunnel Blomqvist i början av 1990-talet då de kämpade för att utrota barnarbete i Indien. Fokus blev att via utbildning och träning skapa jobb för föräldrarna så att barnen kunde gå i skolan.

Idag arbetar Hand in Hand med heltäckande utvecklingsprogram för entreprenörsträning, bekämpning av barnarbete, hälsa, innovation, demokrati och miljö. Främst i Indien, Kenya, Tanzania, Zimbabwe och Afghanistan. Målgruppen är kvinnor och unga som lever på mindre än 3,20 dollar per dag, som utbildas till och utvecklas som entreprenörer. Visionen är en värld där varje människa har kraft och förmåga att ta sig ur fattigdom och där kommande generationer kan utvecklas och bidra till en hållbar framtid.

Hand in Hand följer noga upp sina insatser. Hittills har man kunnat uppvisa 4,3 miljoner startade affärsverksamheter, 6,3 miljoner skapade jobb och 24 miljoner människor försörjda. Helt fantastiskt!    


Avslutningsvis, vad händer härnäst?

Vi kommer att återkomma med jämna mellanrum och berätta hur projektet fortlöper, om konkreta insatser och resultat och om hur vårt engagemang ser ut.


Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete?

Kontakta mig!
Dela med dig

Relaterat innehåll