Aktuellt

AI är vägen – inte målet

Utvecklingen inom AI går nu enormt snabbt. Många tvekar dock, både inför hur, men faktiskt även om man ens ska ”hoppa på tåget”. Här skriver vår nya styrelseledamot Beata Wickboms om varför det är viktigt att redan nu hänga på i AI-utvecklingen och varför.

I veckan lyssnade jag på en robotexpert som sa att “extrem innovation” är den inställning vi måste ha för att lösa våra gemensamma utmaningar – stora som små. Ett buzzword jag inte hade hört förut. Han menade att innovation och nytänkande mer än något annat är en inställning. En förmåga att se bortom invanda mönster, välkända arbetssätt och vår uppfattning om vad som är möjligt. Eftersom ingenting är omöjligt, ska du sluta agera som om det vore det! var hans uppmaning. Och du som ledare behöver hitta sätt att motivera och engagera dina kollegor att agera friare och mer ”extremt”. 

Nu till de goda nyheterna: idag har vi tillgång till AI som gör utvecklingsarbetet ännu ”extremare” och mer transformerande. Den senaste utvecklingen inom AI ger alla företag, grupper och till och med individer superkrafter som förhöjer, förbättrar och hittar helt nya lösningar. Förmågan att på ett kreativt sätt identifiera rätt problem och snabbt be AI om en lösning blir avgörande. Du vill med andra ord arbeta med konsulter och kollegor som tryggt kan applicera AI i processer och utvecklingssteg – och som inte ger sig förrän resultatet är radikalt mycket bättre än nuvarande lösning! 

AI kan redan idag lyssna på interna möten och supersnabbt inte bara hitta behov av nytt lärande, utan även utforma en miniutbildning och stödja kollegan i sin individuella utveckling. Eftersom fri text funkar som input till generativ AI är användargränssnittet dessutom superenkelt. Du som medarbetare kommer låta din AI-assistent svara på e-post, skriva offert och identifiera nya leads. Och den tid du sparar kan användas för att med hjälp av AI lösa ännu större utmaningar! 

Det innebär att i princip alla bolag kommer att behöva använda AI, eftersom de som inte gör det kommer bli hopplöst efter. Det är färre bolag som kommer att vara rena AI-bolag, alltså bolag som säljer AI-tjänster, utan de flesta organisationer använder AI som förhöjande, transformerande stöd. 

Till dem som säger: ”vi väntar och ser till nästa sommar” säger jag ”Gör inte det!” Sätt er tillsammans med affärsansvariga och några med lite koll på tekniken och börja NU. Ta hjälp utifrån för att komma igång. AI är ett medel med extrem potential redan nu. Om ett år kommer teknologin vara dubbelt så bra – och lyckost de som redan förstått hur AI kan utnyttjas….

Beata Wickbolm,
Digitaliseringsexpert och styrelseledamot i Implema


Intresserad av att veta mer om våra erbjudanden inom AI?

Kontakta mig gärna!
Dela med dig

Relaterat innehåll