Aktuellt

Nyheter från SAP

Det var ett fullspäckat schema med många spännande nyheter, inte minst inom hållbarhet, som presenterades på SAP:s årliga konferens SAP Sapphire i Barcelona i maj. Här är ett par av dem:

Green Ledger ska hjälpa företag redovisa carbon footprint med verklig data
Många företag använder idag snittvärden eller estimerade värden i sin hållbarhetsredovisning, både för den egna verksamheten och inom sin supply chain. Dessa värden beräknas dessutom ofta på ett inkonsekvent sätt mellan branscher och geografier. För att hjälpa företag att hantera detta lanserar SAP sin Green Ledger (grön huvudbok på svenska) för att mäta sin ”carbon footprint”, koldioxidpåverkan, med verklig data. Genom att använda sig av Green Ledger ska företag på ett enkelt sätt kunna mäta sina koldioxidutsläpp lika enkelt som de hanterar sina finansiella böcker.

SAP Sustainability Data Exchange 

Koldioxidutsläpp som sker inom ett företags supply chain, så kallade scope 3-utsläpp, är ofta utom företagets direkta kontroll, men kan stå för så mycket som 90 % av företagets koldioxidpåverkan. SAP Sustainability Data Exchange är en ny applikation som gör det möjligt för företag att på ett enkelt och säkert sätt utbyta standardiserad hållbarhetsdata med sina partners och leverantörer. Detta så att de gemensamt kan accelerera arbetet med att minska sina koldioxidutsläpp inom sina supply chains. SAP Sustainability Data Exchange släpps under tredje kvartalet 2023, men betaversionen finns tillgänglig redan nu.

Visste du att…? Några tips och trix
Något som många inte känner till är att det går att göra mycket inom hållbarhet med enkla extensions/tillägg i nuvarande affärsystem. Nedan ett par exempel:

  • I avvaktan på att man börjar använda Green Ledger (se ovan), går det att utöka basdata på material genom att utöka antalet fält och att lagra schablonvärden för koldioxidpåverkan. Det kan sen användas till exempel för att skriva ut på fakturan hur mycket koldioxidpåverkan en viss produkt har. Och det är mycket enklare än många tror. Därtill finns möjligheten att med kraftfulla verktyg uppdatera data från till exempel en Excelfil. När datan väl är på plats, finns den tillgängligför hela affärssystemet.
  • Om du idag inte använder något av SAP:s verktyg för din hållbarhetsdata, går det utmärkt att bygga enkla KPI:er för hållbarhetsrapportering i Power BI, i alla fall om du har SAP S/4HANA. Fördelen med att använda affärssystemet för hållbarhetsredovisningen är att data fylls på automatiskt och är aktuellt.

Har du några frågor kring hållbarhetsredovisning?
Kontakta gärna Jennifer Thoresson: jennifer.thoresson@implema.se

Har du frågor om SAP?

Varmt välkommen att kontakta mig
    Dela med dig

    Relaterat innehåll