Aktuellt

IT-investeringar i kärvare tider – så kan du dra nytta av lågkonjunkturen

Att lågkonjunkturen närmar sig har sannolikt inte undgått någon. Och generellt sett är ju lågkonjunkturer inget vi uppskattar – men inget problem utan möjligheter. Så se till att dra nytta av lågkonjunkturen. En sådan möjlighet är att ”tvinga” din organisation till standardlösningar.

Standard är något vi gillar på Implema. Det gör att du får tillgång till något som prövats innan och där du på förhand vet att du jobbar på det bästa sättet eftersom just detta sätt har utvecklats av tusentals föregångare, som redan gjort alla misstag. På så sätt slipper du göra dem själv, eller åtminstone inte samma. Dessutom gör standard att det går snabbare att komma igång

Att få sin organisation att acceptera standardprocesser är däremot inte alltid smärtfritt. Många tror, oftast felaktigt, att det egna företagets eller avdelningens sätt att arbeta är så unikt att det inte kan rymmas inom en standardsprocess och -lösning. Företag må ha unika affärsidéer – men det är inte samma sak som att man måste ha unika processer. Tvärtom är merparten av ett företags alla processer, såsom ekonomi, inköp och lager, mer generella än de flesta kan föreställa sig. När konkurrensen hårdnar och ekonomin blir kärvare blir detta extra tydligt.

När det ekonomiska läget ställer krav på att processer måste köras så effektivt de bara kan och det ekonomiska utrymmet inte ger plats för onödiga steg, då får vi plötsligt alla de extra argument vi behöver för att få organisationen med oss i att anpassa oss till standard.

En viktig fördel med att alltid tvinga sig själv till att köra standard där det är möjligt, är att man flyttar fokus, tid, resurser, investeringar och energi till de områdena i företagets verksamhet där dess unika värde faktiskt finns – inte sällan i leveransen till kund. Affärssystemet är ryggraden i ett företag och ska säkerställa att alla stödprocesser fungerar. Genom att göra detta på ett sätt som prövats av hundratusentals företag tidigare, under decennier, ges ditt företag möjlighet att istället fokusera sin tid och resurser på er huvudprocess, det vill säga ditt unika erbjudande till dina kunder.

I takt med att public cloud blir alltmer utbyggt, även inom affärssystemsvärlden, öppnas nya möjligheter, bokstavligt talat varje dag, att effektivt applicera plattformarna. Affärssystemet finns där för att göra din verksamhet effektivare, och med den fantastiska möjlighet som public cloud innebär, har affärssystemsvärlden möjlighet att effektivisera sig själv.

Om du inte redan kör 100 % standard, kan lågkonjunkturen vara det bästa tillfället att ta tag i frågan. På så sätt säkerställer du att du i nästa högkonjunktur får maximala förutsättningar att fokusera på din kärnverksamhet, genom att göra allt som går att göra i standard, i standard. En del av det kan vara att flytta in ditt affärssystem i ett publikt moln.

Carl-Johan Nordqvist, Manager Business Solutions, Stockholm, 29 mars 2023

Kontakta krönikören

Hör gärna av dig vid frågor!
Dela med dig

Relaterat innehåll